Om samhället,  Ung Kvinna

Nej tack RFSU!

 

Oh nej!
Jag blir arg och besviken. Läs artikeln HÄR.
Jag hoppas att lärare och rektorer säger nej till ett sådant här material från RFSU.
Och jag hoppas innerligt att det märkliga monopol som tycks finnas på sexualundervisning i svensk skola bryts och att andra mer lämpliga aktörer presenterar ett mer sunt material för skolor att använda sig av. Åtminstone så att skolor har något att välja mellan.

 

Senast i måndags kom MUCF (myndigheten för civil och samhällesfrågor) med en rapport som visar att stödet till unga som mår dåligt brister.
Vi ser och hör det hela tiden att unga mår sämre och sämre och att mörkertalet för psykisk ohälsa är rätt så stort. Pressen på inte minst tjejer är stor och många tjejer och killar säljer sig själva för droger eller pengar för att leva upp till något dem inte orkar med.
Psykiska besvär visar sig som fysiska och fler och fler unga försöker att ta sina liv.
I ljuset av detta tycker inte jag att RFSU tar sitt ansvar. I ljuset av detta borde politiker skola och andra säga nej till det material som RFSU har gjort och istället arbeta för material som dämpar press och stress. Som hjälper unga att växa upp och förhålla sig till sex och relationer i sin egen takt. Som vägleder och stöttar unga utifrån vem dem är där dem är just där och då. Som ger unga en chans att välja själva om och när dem är mogna. Om det är något som sätter press och stress på barn och unga är det när vi ber dem bli vuxna fortare än vad dem behöver.

press2

Barn tonåringar och vuxna är olika. Vi känner och upplever saker olika och vi förhåller oss till närhet på olika sätt. Jag ser det inte minst i mina barn.
Det en har lätt för har den andra svårt för. Blyghet, mognad och andra faktorer spelar in och att sätta någon i en situation där den inte själv kan välja om den tycker att det är ok eller inte – är inte OK!

Kan man göra en namninsamling mot detta tro?
För nu är jag sådär upprörd så att jag kokar.

5 kommentarer

 • Evelina

  Väl talat! Håller sååå med dej! Mer aktuellt än någonsin…. Man blir så arg och frustrerad att de får komma in på skolan och sedan anses stå för en “neutral” sexualundervisning. Hur är det möjligt?! :-O Vinstdrivande företag och allt, som de är. Nej huvva vad upprörande! Eloge till dej som lyfter frågan!
  Hoppas på en fin påskhelg till dej och familjen 🙂
  Kramar

 • EN

  Jag håller såååååå med dig!!
  Blev chockad då jag läste artikeln, att RFSU kan göra så…. göra så att ungdomar som det finns bevis att fler och fler mår psykiskt dåligt pressar på dem ännu mer.

  Men jag är extremt glad att inte alla som tycker som RFSU, t.ex. dig.

  Ja, visst. Man kanske ska försöka att bryta normen som är att man inte ska prata alls om sex. Men bara för det betyder det inte att det ska finnas ännu mera i skolan att lära sig om det, för det kan finnas ungdomar som mår ännu sämre utav det.

  Är glad att du lyfte upp det och verkligen står för det du tror på. Och det kanske ärligt talat vore bra med en namninsamling (det finns flera olika ställen som man kan göra det via internet – så blir det nog flera namn).
  Heja dig!

 • tilde

  Att ha en avslappnad relation till sex och känna att en har möjlighet att prata om sex är en förutsättning alla bör ha. Jag antar att ni som har kommenterat detta är vuxna och inte själva tillhör gruppen “dagens ungdomar “, men det gör jag. Jag kan, av egna erfarenheter, se att de bland mina kompisar som öppet kan prata om sex har en sundare syn på vad sex innebär – därmed samtycke. Att smalna av och förenkla bilden bidrar till att ungdomar inte får hela sanningen och därmed inte vet hur de ska agera i situationen. Det är DET som leder till alla de negativa konsekvenser som ni nämner k eran text. Skyll inte detta på RFSU. Förresten, sambandet ni drar emellan ungdommars psykiska ohälsa och RFSU:s filmer finner jag inget stöd för.

  Glad påsk på er (kärringar)

  • emmilies

   Hej och tack för ditt “ungdomliga” svar 😉
   Jag tycker kanske inte själv att jag är kärring 🙂 men jag förstår att det du nämner är viktigt att ha med sig.
   Jag kan dock berätta att psykisk ohälsa och för tidigt upplevda sexuella erfarenheter visst hör ihop, vilket det finns flera studier och rapporter om. Jag må vara äldre men jag jobbar bara med ungdomar så jag hoppas att jag inte är helt eftersatt i dessa frågor. Tack dock för din input. Kram och glad påsk.

 • Ulrika

  Det största problemet tycker jag är när man just vill separera sex från känslor och relationer och när man fokuserar mer på rent mekaniska sexdetaljer än på hur man vårdar en relation o.s.v. Tänker att det är på det sistnämnda området man behöver lägga mest krafter speciellt med tanke på hur många relationer som går i kras.