Inspirerar

Elina – genom sorg mot salighet

Jag är imponerad av Elina. Hon har gjort intryck på mig.
Genom sorg, saknad och smärta har hon fångat nya drömmar och valt att följa dem.
Hennes erfarenheter är inte längre bara hennes egna, utan även till stor hjälp och tröst för andra.
Hon visar att det går att ändra riktning mitt i livet.

Elina Wetterud

depression utbrändhet

Vem är du och vad sysslar du med?

Jag heter Elina Wetterud, är 37 år, är gift och mamma till 3 härliga pojkar. Jag är uppvuxen i en familj med sex fantastiska syskon och två mjuka föräldrar. Jag är utbildad grundskolelärare som gillar att sjunga och brinner för utveckling och det personliga mötet med människor oavsett ålder. Jag har företaget SjälaBorgen. 
Beskriv dig själv?
Jag är i grunden en glad och positiv person som genom mina omständigheter blivit allvarligare men jag har en förundran och djup glädje över livet. Jag är definitivt av den känsliga sorten vilket kan var jobbigt för mig själv men det är också en av mina styrkor i mötet med andra och i mitt musikaliska uttryck. Min skaparlust på olika plan har alltid varit viktig för mig.
Vad är bakgrunden till att du startade just SjälaBorgen?
Jag älskade mitt jobb som lärare bland barn. När jag väntade mitt tredje barn dog oväntat min älskade pappa och jag fick mycket att hantera känslomässigt med sorg, mina egna barns uppfostran och mina höga krav på mig själv. Två år senare dog även min mamma och svärmor med fyra månaders mellanrum. Sorgen över att mina viktigaste relationer gled mig ur händerna ledde till depression. Mina höga krav på mig själv och min oförmåga att vila och återhämta mig ledde till utmattning.
Jag kunde inte längre undervisa barn då jag inte orkade med att vara i skolan. Det var en sorg i sig att lämna mitt yrke. Så en dag satte jag mig ner och funderade varför jag från början ville vara lärare och direkt kom två begrepp upp: passionen för utveckling och det personliga mötet.
Med förnyad kraft reste jag mig och tänkte: “det finns ju 1000 sätt att jobba med det på”.
För mig blev det SjälaBorgen och inriktningen mot sorg blev naturlig.
Beskriv med egna ord din verksamhet.
SjälaBorgen är en plats där fokus ligger på vad man själv känner och tänker.
Jag har något jag kallar för “Kreativa möten” där vi skapar tillsammans med händerna, och “Sinnliga samtal” där jag använder mig av bilder, musik och saker för att illustrera något speciellt ämne.
Jag kan även ge kurs i sorgebearbetning. På Facebook har SjälaBorgen sitt ansikte utåt genom “Syskon stöttar” som är en sida där vi delar glädje och sorg och där uppmuntran och eftertänksamhet står i fokus. Där lägger jag även ut min blogg “Milda ord för själen”.
sorg

Vad är målet med din verksamhet?

Frid och läkedom är två ord jag tänker på direkt. Det önskar jag mig själv och andra.
Ibland behövs det så lite: medmänsklighet där vi ser och lyssnar på varandra för att läka.
Jag ville skapa en plats som var fast för insidan när omständigheterna runt omkring gör att marken gungar under fötterna.
Hur ser du på omgivningens sätt att se och relatera till utbrända och deprimerade?
Jag har sett så många olika reaktioner. I Sverige frågar vi ofta vad vi gör som första fråga. Att då svara att “Jag är sjukskriven” har varit en kamp för min del och ofta jobbigt för den som ska ta emot mitt svar. Många går vidare direkt eller via omvägar, andra har tagit sig tid och lyssnat och velat förstå. Det är också intressant att vi säger “Hur är det?” fast vi egentligen menar “Hej”. Är vi beredda att lyssna på det vi frågar om?
Vad har du lärt dig genom dina smärtsamma erfarenheter?
För min egen del har jag lärt mig att inte fly från smärtan utan stå kvar och möta den.
Så svårt och jobbigt, men nödvändigt.
Jag har lärt mig hur vi bygger broar mellan människor genom ödmjukhet och att genuint lyssna på varandra och omfamna varandra precis där vi är. Jag har lärt mig att uppmuntran genom sms, mat, barnvakt, stöttade ord kan göra underverk för den som är i sorg. Jag har sett att Sverige är ett land där vi sluter oss i våra svårigheter istället för att gråta ut. Det vill jag vara med och förändra : )

Hur ser du på framgång och lycka nu jämfört med förut?
Jag har slutat med att jämföra mig med andra och gläds nu över det lilla och drar mig mot förnöjsamhet. Om jag lever här och nu och är nöjd med det jag har finns stora möjligheter att få känna lyckan trots sorgen. I mitt fall skulle jag vilja använda ett annat äldre uttryck – “salighet”, som för mig står för en djupare lycka som inte har med lyckorus att göra utan inre tillfredsställelse och frid trots yttre omständigheter.

Det finns gömda rikedomar i enkelheten, ödmjukheten, i givande och när vi kan ta emot.
Att se dessa rikedomar är både lycka och framgång för mig.

Vad skulle du vilja ge för råd till andra som går igenom liknande erfarenheter?

Våga dela dina svårigheter med någon och sätt ord på dina känslor. Sträck ut din hand och be om hjälp. Fatta mod och släpp in ljus i det som är mörkt. Ensam är inte stark, ensam är ensam. “Vi gör det tillsammans” är min slogan som jag tror på så mycket.

Har du något vardagligt motto?
“Sanningen ska göra er fria” och “Gör mot andra som du vill att de ska göra mot dig”.
För mig handlar det om Respekt, Ärlighet och Omsorg.
Du hittar SjälaBorgen HÄR (där du även hittar hennes blogg) och facebooksidan
Syskon stöttar HÄR.
Elina har även en fantastisk sångröst och i höst kommer hennes första skiva “Ögonsten” med sånger födda ur hennes sorg. Hon kommer då sjunga mer och även föreläsa genom sina sånger.
Ps, sprid, dela länka så att fler får ta del och bli tröstade, motiverade, och uppmuntrade. 
Kram på dig!