Tips,  Vardagsglädje

Lussebullar och Nougatkakor

De här Lussebullarna är riktiga mumsbitar som du bara måste förgylla advent med.

lussebullarReceptet är detta
Saffransbullar med mandelmassa

Ca 25-30 st små bullar eller 18-20 stora

125 g smör
5 dl mjölk (standard)
50 g jäst för söta degar
1 ½ dl socker
½ tsk salt
1 g saffran (dvs 2 påsar)
ca 15 dl vetemjöl
russin om så önskas

Fyllning:
200 g rumstempererat smör
1 dl socker
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker

1 ägg, till pensling
pärlsocker att strö över

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Rör ner saffran. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, saltet, socker och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter, ca 5 min i maskin alt med elvispens degkrokar. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.

Rör ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp till en slät smet. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 25×40 cm. Här gäller hellre lite tjock än tunn för saftighetens skull – har jag läst 🙂

Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka. Om man vill ha russin i så strö lite russin längs ena långsidan, den man sedan börjar med att rulla så de hamnar i mitten av bullen.

Helt underbara! 

 

 

Sen dessa Nougatkakor som alltid går hem!
Jag var tvungen prata med moster Therese på förmiddagen för att få bästa receptet.
Dem smakar som godis…

nougatkakor
Nougatkakor

9 dl havregryn
3 dl socker
300 gr smör
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Choklad, valfri sort 1 1/2 – 2 st kakor

Dega ihop allt till en smet. Smält smöret en aning om det känns smidigare…det gjorde jag. Sen plattar du ut i en mellanstor ugnsform. Det får inte blir för tjockt men heller inte för tunt lager.
In i ugnen 225 gr näst längst ner i ca 10-15 min. Du ser på den när den är färdig – då har den börjat bubbla en aning och fått gyllenbrun färg.

När du tagit ut kakan smälter du chokladen eller nougaten – du väljer efter tycke och smak. Här hemma blev det helt vanlig choklad idag, När kakan inte helt svalnat stryker du på chokladen och sen skär du i bitar. Till sist kyl ner den.
Som moster sa, dem här kan man äta till frukost!

Håll till godo!