Fifty shades av vadå?

 

Jag kan inte bli av med helgens diskussion med några vänner.
Vad är det med Fifty shades of grey?

Det här är inte min grej egentligen. Att ge mig in i något som jag inte är tillräckligt påläst i. Jag är dessutom inte sugen på att plocka fram ett pekfinger och få någon som har sett filmen att känna sig dålig eller så.
Det handlar inte om det.
Jag vill helst inte ge filmen uppmärksamhet alls. Så jag är lite ute på hal is… jag vet.

 

Men det är något som gör mig tvungen.
Kanske att relationen som gestaltas i filmen är så långt ifrån vad jag tror en sund relation handlar om.
Kanske att jag av egen erfarenhet vet att destruktiva relationer skas måstes flys ifrån och slutar sällan sällan sällan i någon ”omvändelse”.
Kanske för att jag tror att sex är något annat än en enmansföreställning.
Kanske för att jag önskar att alla tjejer kvinnor och tanter därute söker sin bekräftelse på annat vis än genom destruktiva maktförhållanden.
Kanske för att jag tycker att alla män är värda mer än att tro att en sådan skev bild av sex är vad tjejer skulle vilja ha, och sen tror att dem måsta leverera piskor och rep.
Kanske för att dagens samhälle behöver mer kärleksfulla överlåtna relationer att se upp till.
Kanske för att jag vill vara en liten röst för alla som sett filmen och känt ett visst obehag när alla andra verkat njuta.

 

Då säger du kanske – Men det är ju bara en film…
Då svarar jag  - Det är ännu fler människors verklighet…en verklighet de rymmer och gömmer sig ifrån, en verklighet de aldrig hade velat visats på film.

2 Comments
  • Anette
    februari 24, 2015

    Tack för att du tar upp ämnet om destruktiva relationer. Allt för vanligt och väl värt att diskuteras.

  • Evelina
    februari 25, 2015

    Tack för ett bra och tänkvärt inlägg! Jag håller verkligen med dej – och jag har inte heller läst boken, eller sett filmen. Men dock har jag läst mängder av artiklar om böckerna när de kom – bl.a. flertal kvinnoorganisationer som protesterade mot de stereotypa i böckerna att en kvinna kan ”rädda” en ”trasig” man genom att gå med på det han vill, trots all destruktivitet. Dessutom många BDSM-förespråkare som protesterat mot den våldsamma bilden av BDSM som ska bygga på tillit och respekt. (Hur svårt det än är att greppa att det någonsin handlar om tillit för mig om jag ska vara ärlig…) Iallafall så håller jag helt med dej – stå på dej! Antar att många blir upprörda men jag tycker det är helt rätt det du skriver. Kram!